To Ακρωτήρι είναι ένα από τα χωριά της υπαίθρου που συμβάλουν στη διάσωση της καλαθοπλεκτικής, ενός από τους παλαιότερους κλάδους της χειροτεχνίας. Τα παλιά χρόνια, στην Κοινότητά μας αρκετοί κάτοικοι είχαν την καλαθοπλεκτική ως κύριο επάγγελμα, ενώ στις μέρες μας μόνο λιγοστοί Ακρωτηριώτες ασχολούνται με την τέχνη αυτή, γιατί δεν είναι πλέον ιδιαίτερα προσοδοφόρα.
Για την κατασκευή των καλαθιών χρησιμοποιούσαν φυτά κυρίως υγροτόπων ως πρώτη ύλη. Η ανάγκη για συνεχή εξασφάλιση των πρώτων υλών, συνέβαλε στη διάσωση των υγροτόπων του Ακρωτηρίου μέχρι σήμερα. Τα φυτά που χρησιμοποιούνταν ήταν δέκα, από τα οποία οι βελονιές, τα σκλινίτζια, οι βρούλλοι, το φλούδι, οι χόντροι, οι ρουσουθκιές και το σαμάτζιη.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης συμβάλει στη διατήρηση της καλαθοπλεκτικής, διοργανώνοντας μαθήματα καλαθοπλεκτικής, επισκέψεις από ομάδες στους καλαθοπλέκτες τόσο για να θαυμάσουν όσο και για να αγοράσουν καλάθια, αλλά και δημιουργώντας ένα πολιτιστικό μονοπάτι. Ακολουθώντας κανείς αυτό το μονοπάτι έχει την ευκαιρία να περάσει μπροστά από όλα τα σπίτια που οι κάτοικοι τους φτιάχνουν καλάθια. Περισσότερες πληροφορίες για τις προσπάθειες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όσο αφορά στην καλαθοπλεκτική, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του.
Πηγές:
Αρχείο Κοινοτικού Συμβουλίου Ιστοσελίδα Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης Ακρωτηρίου
|